Keramische tegels kopen? Dit moet je weten

Sta je op het punt om je vloer of wand te vernieuwen met prachtige keramische tegels? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontdek essentiële adviezen, trends en handige trucs die je helpen de juiste keuzes te maken. Lees onderstaande aandachtspunten en maak van jouw tegelproject een groot succes. Dus, voordat je jouw favoriete tegel uitkiest, neem even de tijd om deze  informatie door te nemen.

Antislipwaarde

Een tegel wordt door de fabrikant getest op de mate van stroefheid. Hier wordt een waarde aan verbonden, de R-waarde, waarbij de R staat voor Rutsch zekerheid, ook wel anti-slip. Bij ons vindt u tegels met een R-waarde vanaf R9. Hoe hoger de waarde, hoe stroever de vloer.

Kleurschakering

De term ‘kleurschakering’ staat voor de variatie in kleur en/of oppervlak bij verschillende tegels van dezelfde soort. Verschillen in de schakeringen van afzonderlijke tegels kunnen ertoe leiden dat ze er ongelijk uitzien wanneer ze naast elkaar gelegd worden. Dit creëert een rustig beeld, of geeft juist een levendig effect en zorgt voor variatie.
De kleurschakering wordt uitgedrukt in een V-waarde van 1 tot en met 4:

V1 – Kleine variatie: de tegels hebben nauwelijks merkbare verschillen waardoor het beeld erg rustig is.

V2 – Gemiddelde variatie: hier zijn kleine verschillen zichtbaar, maar over het algemeen is er nog steeds een rustig, natuurlijk totaalbeeld.

V3 – Grote variatie: in deze klasse zijn de verschillen tussen de tegels relatief duidelijk zichtbaar, waardoor er een levendig en gevarieerd beeld ontstaat.

V4 – Sterke variatie: de tegels verschillen sterk in kleur en/of oppervlak, waardoor er een intens beeld ontstaat.

Gerectificeerd

Vrijwel al onze keramische tegels zijn gerectificeerd. Dit betekent dat de tegels voor of na het bakken worden gezaagd, oftewel dat de normaal ronde kanten van een tegel recht worden gemaakt. De tegels zijn hierdoor perfect haaks en kunnen daardoor met een kleinere voeg verwerkt worden. Gerectificeerde tegels geven ook een strakker eindresultaat.

Tegelformaat

Het is gebruikelijk in de keramische wereld dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de opgegeven (nominale) maat en de werkelijke maat. Bij de industriële productie van tegels ontstaan er schommelingen in grootte, genaamd het ‘caliber’. Het kan dus zijn dat een tegel 60x60cm in werkelijkheid een maat heeft van 59,8×59,8cm bij de ene producent en 59,7×59,7cm bij een andere producent. Het is overigens gebruikelijk om altijd de nominale maat aan te geven, dus bijvoorbeeld 60x60cm, 80x80cm, 90x90cm, etc. In werkelijkheid zal deze maatvoering dus altijd afwijken. Het onderling combineren van tegels is uiteraard mogelijk, maar houdt er dan rekening mee dat voegen niet altijd zullen doorlopen. Mocht dit wenselijk zijn, check dan eerst of er matchende calibers beschikbaar zijn!

Tint aanduiding

Elke productiebatch van keramische tegels krijgt een aanduiding van een tintnummer. Telkens wanneer een keramische tegel wordt gebakken, kan de tint van een tegel net iets afwijken. Dit verschil is over het algemeen klein, maar kan ook groter zijn. Het verwerken van meerdere tinten in één ruimte is doorgaans niet aan te raden. Als je keramische tegels van Vanhuus koopt, zorgen we ervoor dat de tegels van dezelfde tint en caliber zijn. Zo weet je zeker dat je geen afwijkende tegels in je ruimte krijgt. Bij nabestellingen kan het echter voorkomen, dat de eerder verkregen productiebatch niet meer voorradig is. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de tegels ruim te bestellen, zodat je zeker weet dat er genoeg tegels in dezelfde tint en caliber zijn.

Wil je meer weten over de Vanhuus tegelcollectie?